Japon bilim insanları, iki erkek fare arasından yavru üretmeyi başardı. Farelerin genetik yapısını değiştiren araştırmacılar, deri hücrelerini yumurtaya dönüştürdü. Bilim insanları teknolojiyi insanlarda da kullanmayı amaçladıklarını açıkladı.
Japonya’da genetik kurallarını kıran bir gelişme yaşandı. Osaka Üniversitesi’ndeki bilim insanları, erkek hücrelerden önce yumurta, ardından da yavru fare üretti.
Japon araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş erkek farelerin deri hücrelerini kök hücrelere dönüştürdü.
Hücrelerde bulunan ve cinsiyeti belirleyen Y kromozomunu yok eden bilim insanları, bunu dişi X kromozomuyla eşleştirdi. Bu sayede başarılı bir şekilde yumurta üretildi. Erkek fareden elde edilen yumurta, başka bir erkek fareden alınan sperm ile döllendi.
Uzmanlar kök hücre tekniğiyle sağlıklı 7 yavru fare elde ettiklerini söylüyor. Bu sayede dişi olmadan iki erkek fareden yavru üretildi.
Araştırmacılar, şimdi insanlar üzerinde yöntemi test etmeye hazırlanıyor. Tekniğin daha da geliştirilerek kısırlık tedavisinde kullanılabileceği ve X kromozomu eksikliğinden kaynaklanan “Turner sendromu”nun tedavi edilebileceği öngörülüyor.
Ancak, Japon bilim insanları, insan hücrelerinde başarının çok daha zor olduğunu belirtiyorlar.
Daha önce, iki dişi fareyle yavrular elde edilmişti, ancak erkek farelerden üretilen yavrular hayatta kalamamıştı.