Pakistan’ın Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, ekonomik sıkıntılar, geçen yıl meydana gelen sel felaketinin etkileri ve terörizm sorununa gönderme yaparak ülkesinin “kriz fırtınası” içinde olduğunu ifade etti.
Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, IMF’nin adil olmadığına dikkat çekerek ülkesinin, Batı’nın Afganistan’dan çekilmesi sonrası artan terör faaliyetleri ve 100 bin yeni mülteci ile mücadele ettiğini söyledi. Zerdari, Pakistan’ın son 23 IMF programının bir parçası olmasına rağmen yapısal vergi reformunu gerçekleştiremediğini belirtti ve iklim felaketi nedeniyle dar gelirlilerin mağduriyetinin devam ettiğini söyledi. Hükümetin yardım etmek için paraya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Zerdari, IMF’nin ise görüşmeleri uzattığını belirtti. Bakan Zerdari, ekonomik kriz, geçen sene yaşanan sel felaketinin sonuçları ve terör sorununa atıfta bulunarak ülkesinin “kriz fırtınası” içinde olduğunu ifade etti.
Ekonomik ve diplomatik cephede zorluklar
Zerdari, Associated Press’e verdiği röportajda, Kovid-19 pandemisinin etkileri, Taliban’ın Afganistan’da kontrol sağlaması, yüksek enflasyon ve tedarik zincirlerindeki sorunlara rağmen Pakistan’ın ekonomik olarak ayakta kaldığını belirtti. Ancak geçen yıl meydana gelen sellerde 1739 kişinin hayatını kaybettiğini ve 30 milyar doların üzerinde zararın oluştuğunu vurguladı.
Diplomatik açıdan, Pakistan’ın komşularıyla bir dizi sorun yaşadığını söyleyen Zerdari, Hindistan ile yaşanan çatışmalara, Afganistan’da uzun yıllar süren çatışma ve trajedilere ve İran’a karşı uygulanan yaptırımların ülke ticaretini engellemesine işaret etti.
Çin ile iyi ilişkilere vurgu
Bakan Zerdari, Pakistan’ın Çin ile son derece sağlıklı ekonomik ilişkileri olduğunu belirterek, bu durumun jeopolitik olayların sonuçları nedeniyle dikkat çektiğini ifade etti.
Çin’in 1,3 milyar dolarlık kredi desteğinden oldukça memnun olduklarını söyleyen Zerdari, Çin hükümetinin Pakistan’ı ertelenen borçların vadesi veya ekonomik yardımla destekleyerek desteklediğini belirtti.
Zerdari, bu durumdan endişe duymadığını ifade ederek, “Yardım ve desteğe ihtiyaç duyduğumuz her yerden alabiliriz.” dedi.
ABD ile sağlıklı gidişat
Enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla Rusya dahil, herkesle işbirliği yapmak istediklerini belirten Zerdari, ABD’nin tavan fiyat uygulaması kapsamında Rusya’dan ithalat için yer olduğuna inandığını söyledi.
Zerdari, normal koşullarda İran’dan Pakistan’a doğal gaz boru hattının tamamlanması gerektiğini ifade ederek, “Ancak maalesef jeopolitik zorluklar nedeniyle yakın gelecekte bunun gerçekleşme ihtimaline inanmıyorum” dedi.
ABD ile ilişkilerle ilgili iklim, sağlık, teknoloji ve ticaret alanındaki görüşmelere atıfta bulunan Zerdari, Washington yönetimiyle sağlıklı bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.
Batı’ya Afganistan çağrısı
Zerdari, Taliban üzerindeki etkinin Pakistan tarafından abartıldığını belirterek, ülkesinin terörle mücadele yanı sıra kadınların eğitim ve çalışma hakları gibi konuları görüşmek için Taliban ile ilişkilerin önemine vurgu yaptı.
Pakistan’ın, Taliban’ın El-Kaide ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele etmesini görmek istediğini belirten Zerdari, ayrıca Taliban’ın sürekli ordusu, terörle mücadele gücü ve etkili sınır yönetim sisteminden yoksun olması nedeniyle bu örgütlerle mücadele etme kapasitesine ilişkin soru işaretleri olduğunu ifade etti.
Zerdari, Batı ülkelerine, sahada ne olursa olsun Taliban ile ilişki kurmaya devam etmelerini önerdi ve Merkez Bankası ve ekonominin düzgün işlemesi için insani yardımın yanı sıra ekonomik destek sağlamaları gerektiğini belirtti.’