27.7 C
New York kenti
Çarşamba, Ekim 4, 2023

Demo Web Sayfaları

spot_img

Şap hastalığı sebebiyle Avrupa’nın en büyük hayvan pazarı kapatıldı

Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı, Erzurum’da bulunan Avrupa’nın en büyük hayvan pazarı, SAT-2 tipi şap virüsü sebebiyle kapatıldı. Ayrıca virüs nedeniyle diğer illere hayvan sevkiyatları da durduruldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın direktifleri doğrultusunda, Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki hayvanlarda tespit edilen SAT-2 tipi şap virüsü sebebiyle ülke genelinde hayvan pazarları kapatıldı. Bakanlık, hastalığın yayılmasını önlemek için çeşitli tedbirler aldı. Bu kapsamda, ithalat, ihracat ve kesim amaçlı hayvan hareketleri hariç diğer tüm hayvan hareketleri yasaklandı. Avrupa’nın en büyük hayvan pazarı olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı da dahil olmak üzere Erzurum’da da sıkı önlemler alındı. Erzurum’dan diğer illere hayvan sevkiyatı yapılmayacak ve canlı hayvan pazarları da kapatıldı. Ayrıca, dezenfeksiyon çalışmaları birçok hayvan pazarında gerçekleştirilecek. Şap hastalığı hızlı bir şekilde yayılabilir riski taşıdığından, Türkiye genelinde veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinleri de ikinci bir emre kadar iptal edildi.

“Bu hastalık en son 60 yıl önce görülmüştü”

Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, ülkemizde şap hastalığının tekrar ortaya çıktığını ve çoğu bölgede hayvanlarda görüldüğünü ifade etti. Bu hastalık, şap türlerinden biri olup son olarak 1962 yılında ülkemizde tespit edilmişti. Tarım bakanlığı, il ve ilçe müdürlükleri şu anda hastalığın aşısının geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyorlar. Şap hastalığı, hızlı bir şekilde yayılabilen bir hastalık olduğundan dolayı, hayvan sevkiyatları durdurulmuş durumda ve aşılamalar tamamlanana kadar tüm hayvanların bulunduğu yerde kalmaları gerekiyor. Başkan Yıldırım, bu şekilde bir çalışmanın yapılması gerektiğini vurguladı.

“Bir sürüye bir günde yayılabilecek hızda bir virüs”

Yıldırım, “Gerekli aşılamaların yapılmasının ardından bir ay içinde normale dönülebileceğini” belirtti ve aldıkları kararları doğru ve yerinde bulduklarını ifade etti. Hayvan hareketliliğinin olduğu her durumda bu hastalığın hızlı bir şekilde yayıldığını vurgulayan Yıldırım, bir sürü içinde bir hayvanda görülen hastalığın bir gün içinde diğer yüz hayvana da bulaşabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, hastalığın yayılmasını önlemek için alınması gereken tedbirler olduğunu ve hayvan pazarları, köylerde şehir il ve ilçe merkezlerine hayvan hareketlerinin ve şehirlerarası hayvan sevkiyatlarının durdurulduğunu belirtti. Yıldırım, 15-20 gün içinde her şeyin normale döneceğini umduğunu ve köylü, üretici ve besicilerin eski ticari hayatlarına geri döneceklerini sözlerine ekledi. Hastalığın hızlı bir şekilde yayılabileceği ve ölümcül sonuçları olabileceği konusunda uyarıda bulunan Yıldırım, hastalığın önlenmesi için aşılamaların mümkün olan en kısa sürede yapılması gerektiğini vurguladı.

“Tedbirler alınırsa 1 ay içerisinde virüs son bulur”

Yıldırım, diğer illere göre Erzurum’da vakaların daha az olduğunu belirtti ve “Erzurum’da diğer illerdeki gibi yoğunluk şu anda gözlenmiyor. Hastalığı taşıyan hayvanların sayısı çok yüksek değil, ancak tedbir amaçlı kapatmaların yapılması doğru bir karar. Erzurum’daki hayvan sayısı nedeniyle ve bölgedeki diğer illerle sürekli hayvan sevkiyatı olduğundan özellikle bu bölgede alınan önlemler hastalığın yayılmasını önlemek için gereklidir. Ancak vatandaşlarımızın endişelenmemesi gereken çok korkutucu bir hastalık değildir. Tedbirler alındıktan ve aşılamalar yapıldıktan sonra 1 ay içinde her şey normale dönecektir.” şeklinde konuştu.

“Hastalık bir iki ay sonra görülseydi kurban bayramında sıkıntı olurdu”

Hayvanların aşılamaları yapıldıktan sonra kurban sevkiyatı için hazır hale gelmeleri bekleniyor. Kurban bayramı için henüz 4 ay kadar bir süre var. Bu şekilde, kurban bayramı için tedbirler alınmış oluyor. Aşılamaların tamamlanmasıyla birlikte, hayvanlarımız kurban bayramında sevk edilecek duruma gelecekler. Eğer hastalık, şu an olduğu gibi zamanında tespit edilip tedavi edilmeseydi, kurbanlık hayvanlarla ilgili ciddi sorunlar yaşanabilirdi. Ancak hastalığın bu zamanda ortaya çıkması, iyi bir durum olarak görülebilir. Hastalığa yakalanan hayvanlar tedavi edildikten sonra, kurban bayramında herhangi bir sorun yaşanmayacak. Biz de elimizden geldiği kadar bu konuda çalışıyoruz. Bakanlığımızın kararlarına uyuyor ve hayvan pazarlarını şu anda kapattık. Hayvan giriş çıkışları da durduruldu ve dezenfekte çalışmaları başlatıldı. Vatandaşlarımız bu konuda bilgilendirilecek ve hastalığa yakalanan hayvanların tedavisi hakkında da bilgi sahibi yapılacak. Tarım İl ve İlçe müdürlüğü ekipleri bu uygulamaları gerçekleştirecekler.

“Hayvanlarımızın telef olması ciddi sorunlara yol açabileceği için son derece dikkatli olmalıyız.”

Şap hastalığı hayvancılıkla uğraşan insanların sıkça karşılaştığı bir hastalıktır ve yaklaşık 65 çeşidi vardır. Bu hastalığın nerede ve ne zaman ortaya çıkacağı öngörülememektedir. Hayvancılıkla uğraşan insanlar olarak bu hastalıkla iç içe yaşıyoruz. Hayvanlarımızın bu hastalığa yakalanmasının birçok sebebi vardır. Sıcak hava, soğuk su, hayvan sevkiyatı, enfeksiyonlu bölgelere gitmek gibi nedenler hastalığın yayılmasına sebep olabilir. Hayvanlarımız 1-2 gün boyunca yeterli beslenemezlerse, hastalığa yakalanma ihtimalleri artar. Ülkemizde hayvan sayısında azalma problemi yaşanmaktadır, bu nedenle çok dikkatli olmamız gerekiyor. Eğer birçok hayvanımızı telef edersek, daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.” şeklinde konuştu.

“Bakanlığımızın verdiği talimata vatandaşların uyması gerekiyor”

”Yıldırım, söz konusu virüsün uzun yıllar önce de görüldüğünü belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yıllardır hayvanlara düzenli olarak 2-3 kez şap aşısı yaptığını ve bu uygulamanın hayvanlardaki enfeksiyonları büyük oranda engellediğini ifade etti. Şimdi karşılaştığımız tür de uzun yıllar önce görülmüştü. Hastalığın türü belli ve aşısı yapılacak, hayvanlar bu hastalığa karşı korunacak. Çiftçilerimiz ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, bakanlığımızın aldığı kararlara uymalılar” dedi.

Hüseyin Yılmaz
Hüseyin Yılmazhttps://www.internetsihirbazi.com
Web sitemizde yer alan her kategoride uzmanlaşmış ve yaratıcı içerikler oluşturarak ziyaretçilerin ilgi alanlarına hitap etmeyi hedefleyen bir içerik editörüyüm. Bu kapsamlı içeriklerim ile ziyaretçilerimin siteye olan ilgisini ve memnuniyetini arttırmayı amaçlıyorum.

Related Articles

CEVAP VER

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,878TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Araç çubuğuna atla