Kocaeli’de inşa edilen 8 katlı binada, 23 dairenin usulsüz bir şekilde yapıldığını öne süren inşaat kalfası Sadık Şengül, kirişlere toprak dolgusu yapıldığını belirtti. Kiriş ve kolonlara toprak dolgusu yerleştirilerek, beton ve kirişler arasında bağlantı olmadığı için binanın taşıyıcı gücü %20 azalmıştır. Şengül, deprem olmasa bile binanın yıkılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Kocaeli’de bir inşaat şirketinin inşa ettiği binanın depreme dayanıklı olmadığı iddiasıyla taşeron işçiler şikayetçi oldu. 23 daireli, 8 katlı yapının kirişleri betonla doldurulması gerektiği halde toprakla doldurulduğu, ayrıca frizlerin kolonlarla bağlantısız olduğu öne sürüldü. Taşeron işçiler, durumu müteahhitlere ilettiklerini ancak geri dönüş alamadıklarını söyledi ve inşaatı durdurdu. İşçiler ayrıca binanın birinci katında yanlış haritalandırmadan dolayı kolonların kesilerek yerlerinin değiştirildiğini belirtti. 40 yıldır inşaat işleriyle uğraşan ve binanın yapımında da kalfalık yapan Sadık Şengül, binanın dayanıksız olduğunu ve depreme gerek olmadan yıkılacağını söyledi. Yapılan şikayet sonrasında belediye araştırma başlattı.
Bina depremde yıkıldıktan sonra insanlar öldükten sonra müteahhidin cezalandırılmasının bir önemi yok
Sadık Şengül, inşaat sektöründe 40 yıldır çalıştığını belirterek, “İnşaat kalfasıyım ve kalıp, demir ve duvar işleriyle uğraşıyorum. Sözleşmemizi imzalayarak işe başladık. Ancak inşaatta birçok eksiklik gördüm ve bunları videolarla kayda aldım. Yetkililere gösterdim ama maalesef dikkate alınmadılar. Ayrıca yapı denetimi de yeterince denetlemediğini fark ettim. Defalarca uyardım ama inşaat sahibi bizi küçük düşürmek için ‘işine son veririm, al tahtanı git, her şeye burnunu sokma’ şeklinde tehdit etti. İnsan hayatının her şeyden önemli olduğuna inandığım için vicdanen rahatsız oldum ve gece uykularım kaçtı. Ancak deprem binayı yıkıp insanlar öldükten sonra müteahhidin cezalandırılması hiçbir şey ifade etmiyor. Önceden yapılan eksikliklerin tespit edilip müteahhitlerin cezalandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kirişler toprakla dolu ve betonla kirişler arasında bağlantı yok
İnşaat kalfası Sadık Şengül, Kocaeli’de inşa edilen 23 daireli 8 katlı binanın yapıldığı usulsüzlükleri açıkladı. Şengül, kirişlere toprak dolgusu yapıldığını ve kirişlerin ve kolonların içine toprak dolduğunu belirtti. Ayrıca kirişlerin ve betonun temas etmesi gerektiğini fakat bunun yerine betonla kiriş arasında yaklaşık 15 santim toprak dolduğunu ifade etti. Bu nedenle kirişlerin gücünün yüzde 20 düştüğüne dikkat çekti. Binanın dışındaki süslerin, içlerinin çürük olduğunu ve binaların yıkılması için depremin gelmesine gerek olmadığını söyledi.
Ayrıca Şengül, binanın 4 kolonunda friz olmadığını ve betonun C4 dayanıklılık sınıfı yerine C1 sınıfına düşürüldüğünü belirtti. Kendisinin ve yanındaki çalışanların defalarca uyarılarda bulunduğunu ancak dinlenmediğini ifade ederek, çalışmayı bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi. Toprakların temizlenmesi için müteahhide vidanjör getirilmesi gerektiğini fakat müteahhidin bunu yapmaktan kaçındığını belirtti. İnşaat kalfası Şengül, yapı denetim, mimar ve müteahhitlere durumu bildirdiğini ancak geri dönüş alamadığını ifade etti.

“Binanın yıkılması için depremin gelmesine gerek yok”
Binanın yapınma 3 ay önce başladıklarını ifade eden Sadık Şengül, “Deprem olunca vicdanım tamamıyla rahatsız oldu. Gereken yerlere şikayette bulundum. Binanın yıkılması için depremin gelmesine gerek yok. Binaların dışındaki süsler kandırmadan başka bir şey değil, içleri çürük. Deprem olmasına gerek yok, şiddetli rüzgar binayı yıkar çünkü kolon yok, binayı taşıyan kirişler yok. Toprak çıkarılıp temizlenseydi en fazla 3 metreküp betondu. Pompa geldi arızalandı. Sonra küçük bir pompa getirdiler. Uçlara pompa yetişmeyince betonu sulandırdılar. Betona su katamazsın. C4 betonu sulandırılırsa dayanaklığı C1’e düşer, beton ölür. Uyarmama rağmen beni dinlemedikleri için yanımda çalışan kişilerle toparlanıp gidiyoruz” ifadelerini kullandı.