26.9 C
New York kenti
Çarşamba, Ekim 4, 2023

Demo Web Sayfaları

spot_img

İKSV ”Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek” programını uygulayacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde kültür politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla faaliyetler yürütmektedir ve AB tarafından desteklenen bir proje başlatmaya hazırlanıyor.

“Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı” adlı proje, Türkiye genelinde kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile yerel yönetimler arasındaki diyalogu ve işbirliğini geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla ortak projeler yoluyla işbirliğini artırmayı planlamaktadır.

Proje, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) işbirliğiyle ve EUNIC (Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri) Ankara ve İstanbul’un katkılarıyla gerçekleştirilecektir. Proje, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı tarafından doğrudan hibe desteğiyle finanse edilmektedir.

”Ülkemizde kültür sanat her zaman toplumsal bir işbirliğiyle korunan, hassas bir alan”

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, proje tanıtım toplantısında Kahramanmaraş merkezli depreme atıfta bulunarak, “Yaşanan felaket nedeniyle hepimiz büyük üzüntü içindeyiz. Bölgedeki paydaşlarla sürekli iletişim halindeyiz ve burada ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması için orta ve uzun vadeli çalışmalar planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Taner, afet bölgelerinde müzik öğrencileriyle öğretmenlerine yönelik Müzik Aletleri Destek Fonu’nu hayata geçirdiklerine işaret ederek, şunları söyledi:

“Hepimiz biliyoruz ki kültür sanat ülkemizde her zaman ortak bir çabayla ayakta tutulan, hassas bir alan. Bu yüzden iş birliği ve dayanışmayı öne çıkaran bu kapsamlı projeyi hayata geçirmemizi sağlayan AB Türkiye Delegasyonuna içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Toplumsal dayanışma ve sivil toplumun güçlendirilmesinin yanı sıra özellikle kültür politikalarının oluşturulmasında yerel yönetimler ve kültür kurumlarının birlikte çalışabilmesi de çok büyük önem taşıyor. Bu ortak hedefle projemize katılan Marmara Belediyeler Birliğine de ayrıca teşekkürler.”

Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Cemil Arslan da afet bölgelerinde belediyelerle ihtiyaçları karşılamak adına sürekli iletişim ve koordinasyon halinde olduklarını aktararak, “Kentlerde kültürel hizmetlere erişim ve süreçlere katılımın baş aktörlerinden olan yerel yönetimlerin kültür kurumlarıyla birlikte çalışması, hem kültür politikalarının geliştirilmesinde hem de kültüre erişim ve katılım için gerekli fırsatlar ve kaynakların sunulmasında kilit rol oynuyor. İşte tam da bu sebeple Ortaklaşa, Kültür, Diyalog ve Destek Programı’na katılmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Bizleri bu çalışmaya dahil eden İKSV’ye ve projeyi mümkün kılan AB Türkiye Delegasyonuna teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Proje Yöneticisi H. Selen Akçalı ile İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece de İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında tasarlanan “Hibe”, “Diyalog” ve “Öğrenme” olmak üzere birbirini tamamlayacak ve üç eksende hayata geçirilecek programın detaylarını anlattı.

Proje hakkında

Yaklaşık 1,5 yıl üzerinde çalışılan proje, Türkiye genelinde miktar ve nitelik olarak yapılacak kapsamlı bir saha araştırmasından elde edilecek veriler ışığında şekillendirilecek.

Sivil toplum ve yerel yönetimlerde çalışan kültür-sanat profesyonellerinin gereksinimlerini, kaynaklarını ve mevcut ve olası iş birliği alanlarını anlamayı amaçlayan araştırmada, öncelikli olarak deprem bölgesinde kültür-sanat alanında faaliyetlerine devam etmeye çalışan paydaşlar ziyaret edilecek.

“Yerelde tümüyle, kapsamlı, eşitlikçi ve hak temelli bir kültür ekosistemini ortaklaşa kurmak için ne tür girişimlere, mekanizmalara ve pratiklere ihtiyaç var?” sorusundan yola çıkan araştırmanın sonunda yayımlanacak çalışma, İKSV’nin 2010’dan bu yana hazırlanan 11. kültür politikaları raporu olacak.

Program kapsamında, Türkiye genelinde kültür-sanat alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin birlikte üreteceği ortak projelere toplam 1,3 Milyon avro hibe verilecek.

Nisan 2023 ve 2024 yılının ilk yarısında açılacak çağrılara tüm Türkiye’den kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, en az bir belediye ortağıyla birlikte başvurabilecek.

Deprem bölgesine ya da depremden etkilenenlere yönelik tasarlanan kültür-sanat odaklı projeler de teşvik edilecek.

Hibe başvuruları, İKSV ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) temsilcilerinin de bulunduğu bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek. Programın ayrıntıları “ortaklasa.iksv.org” adresinden ve Ortaklaşa Programı sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

Vakıflar ve belediye çalışanları aynı masada buluşacak

Proje süresince, yerelde katılımcı kültür politikalarının oluşturulması amacıyla vakıflar ve belediye çalışanlarının katılımıyla Türkiye’nin tüm bölgelerini kapsayacak 7 toplantı ve 7 arama konferansı düzenlenecek.

Yedi bölgeyi kapsayan, online ve yüz yüze eğitimlerin de düzenleneceği projede, yerelde katılımcı kültür politikalarının oluşturulmasında çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık gibi konulara odaklanacak öğrenme programı, yapılacak saha araştırmasının sonuçlarına göre şekillendirilecek.

Ortaklaşa Öğrenme Programı, proje ortağı olan Marmara Belediyeler Birliği tarafından iki yılda bir gerçekleştirilen Marmara Kent Forumu’nun (MARUF) 2023 ve 2025 etkinliklerine de konuk olacak. Oturumlar, ilgili herkesin katılımına açık olacak.

İKSV, Ortaklaşa Programı’ndan elde edilen deneyimleri daha geniş kitlelerle paylaşmak ve üç yıl boyunca birlikte üretilen fikirleri kültür profesyonelleriyle tartışmak üzere, 2025’te yerelde katılımcı kültür politikalarına dair somut öneriler içeren bir politika metni ve yol haritası da yayınlayacak.

Hüseyin Yılmaz
Hüseyin Yılmazhttps://www.internetsihirbazi.com
Web sitemizde yer alan her kategoride uzmanlaşmış ve yaratıcı içerikler oluşturarak ziyaretçilerin ilgi alanlarına hitap etmeyi hedefleyen bir içerik editörüyüm. Bu kapsamlı içeriklerim ile ziyaretçilerimin siteye olan ilgisini ve memnuniyetini arttırmayı amaçlıyorum.

Related Articles

CEVAP VER

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,878TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles

Araç çubuğuna atla