Bakan Koca, çiftlerin evlilik öncesinde SMA tarama testlerine tabi tutulacağını açıkladı. Bu açıklama sonrasında, “SMA taraması ne demek, hangi amaçla yapılır?” gibi sorular tartışma konusu oldu. İşte SMA taraması hakkında merak edilenler…
Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığı ve taramasıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesinde SMA taramalarının zorunlu hale getirileceğini duyurdu.
Bakan Koca, SMA taramalarıyla ilgili olarak, “Bu yılın sonuna kadar Türkiye genelinde evlilik öncesi zorunlu tarama programı başlatılacak” açıklamasını yaptı.
Koca, açıklamasında, “Yeni doğan bebeklerden topuktan kan alınarak SMA taraması yapılacak. Her doğan bebek için bu tarama erken teşhis ve tedavi için hayati önem taşıyor.” ifadelerine yer verdi.
SMA Taraması Nedir?
SMA (Spinal Müsküler Atrofi), genetik bir hastalıktır ve tarama programı, taşıyıcı çiftlerin evlilik öncesi tespit edilmesi amacını taşır.
Bu sayede, ailelerin doğum öncesi önlemler alarak hastalıklı bebek doğma riski hakkında bilgilendirilmesi hedeflenir.
SMA Nedir?
SMA, hareket sinir hücrelerinin (motor nöronlar) kaynaklı nöromüsküler bir hastalıktır. 3 aşamalı bir seyir gösterir ve en tehlikeli evresi SMA Tip 1’dir. Bu hastalığın belirtileri çocukluk çağlarında ortaya çıkabilir ve yutma ve solunum güçlüğü, desteksiz oturma gibi sorunlarla kendini gösterir. Ayrıca, akraba evlilikleri, hastalığın ilerleyen kuşaklarda oluşma riskini artırabilir.