NASA’nın Mars’taki keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’deki göz alıcı gün batımının görüntülerini kaydetti.
NASA’nın Mars’taki Curiosity uzay aracı, 2 Şubat’ta kaydedilen son görüntüsünde, Güneş’in alçaldığı ve ışık huzmelerinin bir bulut kümesini aydınlattığı anı yakaladı.
Bu tür günbatımı ışıkları, yani alacakaranlık, Kızıl Gezegen’de daha önce hiç bu kadar net bir şekilde fotoğraflanmamıştı.
Uzay ajansından yapılan açıklamada, bu görüntünün Mars’taki bulutların daha iyi incelenmesine olanak sağladığı belirtildi.

Mars’taki bulutların büyük bir kısmı su buzu içeriyor ve genellikle 60 kilometreden yüksekte bulunmuyor.
Ancak yeni fotoğraftaki bulutların daha yüksek bir irtifada ve daha soğuk olduğu anlaşılıyor. Bu işaretler, fotoğraflanan bulutların karbondioksit buzundan oluştuğunu gösteriyor.
İlk kaydedilen görüntüde, gün batımından hemen sonra tüy şeklinde renkli bir dizi bulut görülüyor.
Bilim insanlarına göre, belirli bulut türleri Güneş ışığıyla aydınlatıldığında yanar ve döner bir görüntü oluşturabilirler.
NASA bilim insanları, Mars’taki bulutların oluşum yerini ve zamanını inceleyerek, gezegenin atmosferini, sıcaklıklarını ve rüzgarlarını Dünya’daki gibi daha iyi anlayabilirler.
Görüntünün yorumlanmasından sorumlu atmosfer bilimci Mark Lemmon, “Renk geçişlerine baktığımızda, bulutun tümünde parçacık boyutunun değiştiğini görüyoruz” dedi.
ABD’deki Colorado Boulder Üniversitesi’nde çalışan Lemmon, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu da bize bulutun nasıl geliştiğini ve parçacıklarının boyutunun zaman içinde nasıl değiştiğini gösterecektir.”
Bu arada, “merak” anlamına gelen İngilizce ismiyle Curiosity uzay aracı, 2014’ten bu yana Gale Krateri’nin merkezinde yer alan 5 kilometrelik Sarp Dağ veya resmi adıyla Aeolis Mons’a tırmanıyor.
2011’de Mars’a gönderilen Curiosity, Mars’ın yaşanabilirlik potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.